Muka Utama Produk Testimoni Rakan Niaga
Muka Utama
Produk
Testimoni
Rakan Niaga
Sertai Rakan Niaga
Pengenalan
Peluang Niaga
Galeri
Khasiat Bahan
Hubungi Kami
  
 

                                          

 

                                                halia


                                   Halia (Zingiber officnale)


                                       

Halia adalah sejenis tanaman purba. Zingiber ertinya sesuatu yang berbentuk tanduk, ini mungkin ada kaitan dengan bentuk rizom atau akarnya. Asal usul tanaman halia tidak dapat dipastikan. Ada yang mengatakan tanaman halia berasal dari dataran Asia Tropika, yang merangkumi India hingga ke China. Dengan itu adalah dipercayai bahawa masyarakat India dan China adalah yang mula-mula menggunakan halia. Terdapat juga kenyataan yang mengatakan halia berasal dari Amerika Selatan.

Rizom halia mengandungi 0.8 hingga 3.3 peratus pati minyak dan lebih kurang 3 peratus oleoresin. Kuantiti ini bergantung kepada klon dan juga umur semasa dituai. Selain daripada itu, terdapat juga zat-zat makanan lain seperti vitamin A, B dan C; lemak; protein; asid organik; oleoresin minyak meruap seperti zingeron, zinzerol, zingeberal, zingiberin, borneol, seniol dan feladren.

Halia telah digunakan selama ratusan tahun sebagai ubat herbal kerana kandungan dua minyak volatile yang disebut gingerol dan shogaol. Ia merupakan sumber yang sangat baik bagi kalium, magnesium, tembaga, mangan dan vitamin B6.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa halia mempunyai banyak manfaat kesihatan termasuk sebagai antioksidan, anti-virus, anti-peradangan dan kesan anti-tumor. Oleh kerana itu, dapat membantu mengubati banyak masalah sehari-hari seperti penyakit pencernaan, mual, mabuk darat, sakit perut, demam dan selsema serta penyakit utama seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan mungkin bahkan kanser tumor.

Secara tradisional halia banyak digunakan untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit seperti kurang nafsu makan, pening, kebas, batuk, kembung perut,, tergeliat, bengkak, gatal, muntah, taun, cirit-birit dan lain-lain. Sebaliknya rizom halia muda digunakan sebagai bahan campuran dalam makanan ringan, minuman dan halwa.Halia muda digunakan kerana serabutnya yang lembut dan halus. Di Eropah, halia dikenali sejak zaman Dioscorides dan Pliny, pada abad pertama sesudah Masihi. Penerangan mengenai halia terdapat dalam Meteria Medica. Di sini halia disifatkan sebagai bahan yang berasa pedas apabila dimakan dan boleh membantu dalam pencernaan dan digunakan sebagai penawar racun.

Halia juga disebut di dalam al-Quran. Sementara itu di dalam Hikayat Seribu Satu Malam telah dicerita tentang khasiat halia sebagai ubat peransang dan pembangkit syahwat. Rosengarten menyatakan bahawa dalam abad ke-5, halia yang ditanam dalam pasu sering dibawa bersama-sama dalam pelayaran yang jauh antara China dan Asia Tenggara. Halia ini digunakan sebagai makanan segar atau digunakan sebagai ubat mencegah sakit perut akibat kekurangan vitamin C.

Tanaman ini tergolong dalam kategori ubat-­ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan ubatan. Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air rebusan halia atau pati halia manakala dalam masakan pula dalam bentuk halia segar, halia kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia, halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri

Kandungan kimia : Halia mengandungi banyak atsiri, damar, mineral sineol, fellandren, kamfer, borneol, zingiberin, zingiberol, gigerol(misalnya di bahagian bahagian merah), zingeron, lipidas, asam aminos, niacin, vitamin A, B1, C dan protein. Minyak halia berwarna kuning dan kental. Minyak ini kebanyakkannya mengandungi terpen, fellandren dan dextrokamfen.

Kandungan & Manfaat : Menurut farmakologi Belanda, umbi Zingiber officinale mengandungi 6% bahan ubat-ubatan yang sering diguna sebagai rumusan ubatan di 23 buah negara. Sejak dahulu lagi , halia dipergunakan sebagai ubat atau bahan untuk memasak. Halia boleh merangsang kelenjar pencernaan, baik untuk membangkitkan nafsu makan dan pencernaan.

Halia berguna sebagai ubat gosok untuk badan dan sakit kepala. Halia segar yang ditumbuk halus boleh digunakan sebagai ubat luar. Rasa dan aromanya pedas dapat menghangatkan tubuh dan mengeluarkan peluh. Minyak atsirinya bermanfaat untuk menghilangkan rasa lenguh, anti inflamasi dan anti bakteria. Air perahan umbinya (akar tongkat) digunakan untuk penyakit katarak. Ia juga amat baik untuk mengubati luka luar dan dalam, merawat gatal-gatal(umbinya ditumbuk halus) dan juga dapat mengubati gigitan ular.

Kegunaan lain : Sakit kepala atau migrain, batuk, masuk angin, reumatik, lenguh pinggang, mengeluarkan angin dari perut, bengkak-benkak, mual dan mabuk dalam perjalanan, panau, digigit ular, ubat cacing gelang dan gatal akibat gigitan serangga.

Halia boleh digunakan untuk merawat penyakit angin dalam badan,muntah-muntah, cirit-birit,sakit perut, rheumatik,melancarkan pengaliran darah, menghangatkan badan dan membantu penghadaman makanan. Ia juga boleh merawat mati pucuk(impoten),keracunan oleh udang,sakit pinggang dan sakit kepala.


    
                                           


                             BUAH PALA (Myristica fragrans) 

Buah pala yang lebih terkenal sebagai rempah, perasa dan ubat-ubatan ini dipercayai berasal dari kepulauan Maluku , jajahan Indonesia.

 

Pokok pala mempunyai ketinggian di antara 4-15 meter dan bersifat ‘unisek’, iaitu pokok hanya mengeluarkan bunga jantan atau betina sahaja. Oleh itu, pada kebiasaannya satu batang pokok jantan ditanam di antara 10 batang pokok betina. Namun ada sumber yang mengatakan bahawa terdapat pokok yang mengeluarkan kedua-dua bunga jantan dan betina. Tetapi ini jarang ditemui.

 

Buah pala ialah buah jenis ‘drup’ dan mempunyai bentuk yang berbeza di antara pokok yang berlainan. Ada pokok yang menghasilkan buah berbentuk bulat dan ada juga yang menghasilkan buah berbentuk pir. Secara purata berat buah pala ialah dalam lingkungan 89 g dan bergaris pusat lebih kurang 5.6 cm. Apabila buah ini masak, perikapnya yang berwarna kuning dan mempunyai ketebalan 1.5 cm terbelah dua dan mendedahkan biji yang berwarna perang keungguan serta berkilat. Biji ini diselaputi biji atau aril yang dipanggil ‘mace’ berwarna merah terlekat pada pangkal biji.

 

Buah pala mempunyai nilai khasiat yang tinggi terutamanya kandungan kalium, karbohidrat dan lemak. Bagi setiap 100 g yang boleh dimakan bagi perikarp buah dan jeruk buah pala, mengandungi zat pemakanan seperti berikut:

 

 

Zat Pemakanan

Buah Pala Segar

Jeruk Buah Pala

 Tenaga (kkal)

Air (g)

Protein (g)

Lemak (g)

Karbohidrat (g)

Fiber (g)

Abu (g)

Kalsium (mg)

Fosforus (mg)

Zat besi (mg)

Natrium (mg)

Kalium (mg)

Karoten (mg)

Vitamin B1 (mg)

Bitamin b2 (mg)

 

510.0

14.0

7.4

36.4

38.3

3.5

0.4

24.0

12.0

0.4

2.0

79.0

7.0

0.01

0.02

 

238.0

38.1

0.2

0.2

58.9

1.6

1.0

1.0

23.0

0.3

310.0

12.0

12.0

0

0.1

      

Selain daripada kulitnya, semua bahagian buah pala mempunyai kegunaan yang tersendiri. Bahagian perikarpnya, walaupun terlalu masam dan kelat untuk dimakan dalam keadaan segar, ia boleh diproses untuk dijadikan halwa, kandi dan jeruk pala. Manakala biji dan aril atau ‘mace’ boleh dikeringkan dan digunakan sebagai rempah. Rempah dari ‘mace’ ini digunakan dalam penyediaan berbagai jenis makanan terutamanya  untuk memberi perisa pelbagai jenis sos dan kicap. Hasilan dari biji pala ini digunakan sebagai rempah, bahan perisa untuk masakan yang manis seperti kek dan masakan yang menggunakan susu.

 

Kedua-dua biji dan aril buah pala mengandungi minyak pala yang mempunyai perisa yang berbeza. Sejenis minyak yang bersifat tepu pada suhu bilik juga boleh dihasilkan daripada biji pala. Minyak ini digunakan sebagai minyak ubat sapu dan untuk pembuatan minyak wangi.

 

Melegakan Kembung Perut, Pala sejenis buah tempatan yang bernilai tinggi dalam nilai perubatan.
Kulit arinya merupakan bahan utama untuk membuat minyak sapu atau apa yang disebut salap bagi melegakan masalah kembung dan senak perut, sakit kepala, selsema, disengat serangga dan lenguh-lenguh sendi.
Ia berasal dari keluarga myristicaceae, yang dikenali dengan nama saintifiknya Myristica fragrans juga merupakan penawar untuk menghilangkan rasa loya, pening-pening atau tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam.
Ia juga dikatakan boleh merangsangkan nafsu syahwat.
Bijinya pula mengandungi sejenis minyak yang berkhasiat yang boleh digunakan sebagai salah satu ramuan untuk membuat minyak panas bagi mengubati pelbagai jenis penyakit

 

Minyak pala banyak digunakan dalam perubatan melayu tradisi khususnya untuk mengatasi masalah angin dalam badan

 

 

                                       


                                               TEA TREE

Tea Tree Oil (juga dikenali sebagai melaleuca) adalah disinfektan antibakteria alami yang digunakan sebagai antiseptik umum oleh puak-puak orang asli selama ribuan tahun. Baru-baru ini, komuniti saintifik telah mengesahkan bahawa Tea Tree Oil mempunyai manfaat ubat yang luar biasa. Ini adalah minyak kuning muda yang memiliki aroma yang serupa dengan pala, dan dihasilkan oleh daun pokok teh panas dan kemudian menekan minyak keluar.

 

Tea Tree Oil memiliki sifat-sifat indah yang membuat agen semulajadi yang popular untuk mengubati semua tiga jenis organisma infeksius: cendawan, bakteria, dan virus. Lebih penting lagi, hal itu diketahui secara berkesan melawan sejumlah jangkitan yang resisten terhadap beberapa antibiotik. Pengujian mikrobiologi independen telah mengesahkan keberkesanan minyak Tea Tree dalam memerangi infeksi yang disokong oleh kemampuannya untuk melindungi diri dan untuk merespon dengan tepat. Oleh kerana itu, Tea Tree Oil adalah ubat alami yang sangat baik untuk ratusan bakteria dan kulat penyakit kulit seperti jerawat, bisul, kulit berminyak, lepuh, matahari membakar, kaki atlet (kutu air), kutil, herpes, digigit serangga, ruam, kelemumur dan luka-luka ringan serta kerengsaan.

 

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa Tea Tree Oil juga mengatasi masalah pernafasan dari sakit tekak, batuk dan masalah berat seperti asma, TBC dan bronkitis. Bahan Anti-virus daripada minyak tea tree memerangi pelbagai penyakit jangkitan umum seperti cacar air, herpes zoster, campak, selesema, luka dan verrucae. Ia juga memperkuat sistem kekebalan tubuh yang sering melemah oleh sebab stres, penyakit atau dengan menggunakan antibiotik dan ubat lain. Juga boleh digunakan sebagai pencuci mulut, kerana hal ini sangat berkesan dalam penyembuhan oral kandidiasis (jangkitan kulat mulut dan tekak).

 

                                    


                                                  ALOE VERA

Aloe Vera, juga dikenali sebagai Cape Aloe, adalah  tanaman bertangkai pendek dengan daun tebal yang terlihat seperti tanaman Cactus. Aloe Vera telah digunakan selama ratusan tahun untuk faedah ubat-ubatan dan penyelidikan moden sekarang mengesahkan banyak khasiat sifat penyembuhannya. Rahsia keajaibannya terletak pada kepekatan quality nutrisi dan zat-zat penting yang meliputi air, vitamin (A, B, C, dan E), lebih dari 20 mineral, Asid Lemak, Asid salicylic, Lignin, Saponin dan Asid Amino yang bersifat anti inflamasi dan anti mikrob..

 

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa Aloe Vera dapat secara efektif mengubati berbagai jenis penyakit. Apabila digunakan secara luaran, sangat berkesan untuk merawat gigitan serangga, jerawat, sunburns, ruam, luka, parut luka, eczema, psoriasis dan infeksi kulit lainnya. Ini juga boleh digunakan secara dalaman untuk mengubati tekanan darah, kerosakan tisu dalaman, masalah kadar gula tinggi, darah tinggi, arthritis, bisul, sembelit, kurang nafsu makan, gangguan pencernaan, sindrom kerengsaan usus besar, diarrhea, hemmorhoids, dan gangguan usus besar.

 

Aloe Vera juga dikenali untuk membantu masalah berat badan dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh kita. Ramai orang telah mendapati bahawa meminum jus lidah buaya setiap hari akan membantu untuk menjaga kesihatan yang baik secara keseluruhan dan memberikan rasa kesejahteraan dan tenaga.

 

         

                                   


                             LIMAU PURUT ( Citrus Hystrix )

 

Limau Purut ialah tanaman yang umum di seluruh Asia Tenggara. Pohonnya kecil dan lebat, sekitar 3-5 m. Daun dan parutan kulit buah biasanya digunakan untuk masakan di Asia Tenggara. Buahnya juga dikenali sebagai limau ubat, sekitar 5-8 cm lebar, berbentuk buah pir dengan kulit berkutil kasar, dan konsistensi yang kuat. Buahnya tidak dimakan segar, tetapi boleh dibuat menjadi manisan atau digunakan sebagai bahan untuk memasak atau sebagai syampu rambut atau ubat . Minyak juga diekstrak daripada kulit  limau untuk digunakan dalam kosmetik dan produk kecantikan.

 

Ia mengandungi minyak citronellal, geranial dan d-limonene. Limau Purut juga sumber yang kaya dengan flavonoid, terutama flavanone dan glikosida seperti narirutin, naringin, hesperidin dan neohesperidin serta flavone aglycons seperti nobiletin dan tangeretin dan juga mengandungi tannin, triterpenouid and saponin .
 
Limau Purut sangat baik untuk tujuan regenerasi (regeneration) kulit. Pengamal ubat tradisional menggunakannya untuk mengubati rambut gugur, kelemumur, merapi dan menyinarkan rambut serta untuk menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. Limau Purut juga bertindak sebagai agen peremajaan yang sangat baik, mengurangkan masalah selsema dan membantu mendapatkan semula tenaga, mengatasi kelelahan dan melancarkan peredaran darah..

Limau Purut membantu dalam menyekatakan warna kulit , kulit kering, berminyak, sebagai pembersih semulajadi, pewangi,  mengatasi masalah bau badan, sebagai antiseptik, antibakteria, antioksidan, antispasmodic, antiamebic, anti-ketumbuhan, disinfektan, dan aktiviti hypotensive                                           

                              MANJAKANI ( quercus infectoria )

 

Biji manjakani adalah berbentuk bulat dan menggerutu.Manjakani digunakan untuk melambatkan masalah kulit kendur dan diyakini mempunyai khasiat yang dapat memulihkan dan mengecutkan rahim serta peranakan wanita. Manjakani berupaya merawat penyakit keputihan , luka-luka lepas bersalin kerana ia bertindak sebagai astrigen yang dapat  membaiki tisu-tisu yang rosak dan juga mencegah kanser, luka luaran, merawat asma, kencing manis dan melancarkan peredaran haid.====================================================
 

BERPESAN-PESAN :  HUTANG DALAM ISLAM


MEMBERI hutang adalah amalan yang mulia jika tujuannya untuk meringankan bebanan orang yang dalam kesusahan dan kesempitan hidup. Bukan dengan tujuan mengambil kesempatan atau faedah daripada orang-orang yang berhutang.


Jika dilihat kepada konsep kemasyarakatan, memberi hutang sangat digalakkan kerana orang yang memberi hutang akan mendapat ganjaran yang istimewa di sisi Allah Subhanahu Wataala. Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang maksudnya : "Sesiapa yang menghilangkan atau melapangkan suatu kesusahan seorang mukmin di antara kesusahan-kesusahannya di dunia, maka Allah akan menghilangkan atau melapangkan suatu kesusahan di antara kesusahan-kesusahannya pada Hari Kiamat. Sesiapa yang memberikan kemudahan atas orang yang dalam kesulitan, maka Allah akan memberinya kemudahan di dunia dan akhirat." (Hadis riwayat Mustaim, Abu Dawud dan Tirmidzi).

Hadis di atas jelas menunjukkan kelebihan orang yang melepaskan kesusahan orang lain termasuk memberi hutang.

 

Berbeza halnya dengan orang yang berhutang. Berhutang adalah amalan yang tidak digalakkan oleh Islam kerana hutang itu merupakan kesusahan di malam hari dan penghinaan di siang hari. Hutang juga akan menyebabkan seseorang itu menanggung amanah yang mesti ditunaikan iaitu melunaskan hutang. Jika ketika hidupnya hutang tersebut belum dilunaskan, maka apabila dia meninggal dunia hutang tersebut hendaklah dibayar daripada harta pusaka yang ditinggalkannya sebelum dibahagi-bahagikannya kepada waris-warisnya. Demikianlah beratnya tuntutan Islam dalam kewajipan membayar hutang. Dari itu hutang perlu dijelaskan dengan segera. Jangan suka atau sengaja tidak menghiraukan hutang sehingga menyebabkan hutang tersebut tertangguh begitu lama sekali dengan berbagai-bagai alasan yang diberikan mengenainya sehingga kadang-kadang menyebabkan kesusahan kepada orang yang memberi hutang.

 

Dalam keadaan-keadaan lain, hubungan kedua belah pihak menjadi tidak mesra, bahkan seperti bermusuhan. Kadang-kadang penangguhan itu bukan kerana tidak mampu membayar hutang, tetapi sengaja dilengah-lengahkan. Menurut Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam orang yang sengaja melambatkan atau melengah-lengahkan pembayaran hutang dalam keadaan dia boleh melunaskan hutangnya dengan segera adalah melakukan kezaliman. Demikian ditegaskan oleh Rasullullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sabdanya yang maksudnya: "Orang kaya yang sengaja melengah-lengahkan pembayaran hutang adalah suatu kezaliman." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

 

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Hibban dan Al-Hakim, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya: "Sengaja melengah-lengahkan hutang oleh orang yang memiliki harta (untuk membayar hutang) itu boleh menghalalkan kehormatannya dan menghalalkan hukumannya." Daripada maksud hadis di atas, Ibnu Hajar Al-Haitsami berpendapat bahawa orang-orang yang sengaja melengah-lengahkan pembayaran hutang sedangkan dia berkeupayaan untuk melunaskannya menyebabkan kehormatannya boleh dicemari dengan menceritakan hal tersebut kepada orang lain. Walau bagaimanapun hal yang boleh diceritakan itu hanyalah mengenai buruk perangainya kerana  melengah-lengahkan hutang itu sahaja. Adapun menceritakan keburukannya yang lain adalah haram hukumnya kerana orang yang dizalimi itu hanya dibenarkan menceritakan kezaliman dalam perkara menangguhkan hutang sahaja.

 

Dalam perkara menghalalkan hukuman ke atasnya bererti dia boleh dihukum kerana perbuatan sengaja melengah-lengahkan hutang. Hukuman itu sama ada dipenjara, dirotan atau seumpamanya. (Az-Zawajir hln 414). Menurut Ibnu Hajar lagi, sengaja melengah-lengahkan pembayaran hutang dalam keadaan berkemampuan itu adalah melakukan dosa besar.Risiko menanggung hutang itu, selain daripada memikul tanggungjawab membayarnya, ialah bahaya yang lebih besar yang akan menimpa kepada diri si penghutang jika hutang tidak dibayar. Antaranya disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Tirmidzi dan Ibnu Majah, sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang maksudnya:" Roh seseorang mukmin itu tergantung-gantung (yakni dihalang daripada tempat yang mulia) dengan sebab hutanngnya sehinggalah hutangnya itu dilunaskan." Dalam hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu "umar Radiallahuanhu Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya: "Sesiapa mati, sedangkan dia masih menanggung hutang satu dinar atau satu dirham, maka akan diambilkan (ganti) daripada kebaikannya, kerana di sana tidak ada dinar dan tidak ada pula dirham." (Hadis riwayat Ibnu Majah).

 

Di antara risikonya lagi, suatu perisitiwa pernah terjadi di mana Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam enggan menyembahyangkan jenazah apabila Baginda mengetahui orang yang meninggal itu masih mempunyai tanggungan hutang. Tindakan Baginda itu jelas menunjukkan tentang ketidaksukaan Baginda terhadap orang-orang yang berhutang. Tindakan sedemikian memberi pengajaran kepada orang lain tentang akibat berhutang. JIka si pehutang benar-benar tidak berkeupayaan untuk membayar hutangnya dalam jangka atau tempoh yang dijanjikan atau ditentukan, berterus-teranglah kepada pemiutang dan berundinglah bagaimana cara yang patut dan munasabah untuk membayar hutangnya. Dari itu kikislah sifat dan tabiat suka berhutang kecuali dalam perkara-perkara yang benar-benar perlu dan mendesak. Bebaskanlah diri daripada hutang-hutang agar hidup dalam keadaan riang gembira dan selesa di dunia dan di akhirat kelak. - islamdigest=====================================================

Apa itu H 1N1?


Viral novel influenza type A H1N1, ianya berasal darir virus avian flu (selsema burung H5N1) 
yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.


Jangka hayat virus

Oleh kerana ia adalah virus yang “air born”, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. Jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.

Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik.....akan 'bersih' dari virus tersebut.

Apa yg anda perlu tahu ?

Asal virus ini

Dilaporkan bermula di Mexico yang sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tetapi tidak dilaporkan kpd WHO. 

Virologi virus H1N1

Incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari .
Ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkiti pesakit .
Pesakit akan menunjukkan simptom paling cepat selepas 1 hari dijangkiti dan selewat2nya hari ke-4 .
H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan. (Pencemaran akibat batuk, bersin dan percakapan yang tersebar melalui udara ini kemudiannya boleh tersebar melalui sentuhan kepada mana-mana barangan yang telah tercemar oleh Virus H1N1).
Virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS).
Peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' dan jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse' .
Ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi .

Siapa golongan yang berisiko tinggi :
1.  orang yg ada masalah 'obesiti' @ gemuk
2.  perempuan yg mengandung
3.  orang yg ada asthmatic & diabetic

4 . orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg     
     belum 
cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)
5.  golongan warga emas terutama mereka yang mengambil ubatan jenis steroid
6.  mereka yang menjalani rawatan kimoterapi
   * kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atasSimptom2

day 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya

day 2 - selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt  
           demam)

day 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 - sakit dada yg teruk........jumpa doktor dengan segera.......
day 5 and above lung collapse @ komaLangkah2 kawalan
1 - golongan2 yg berisiko, elakkan daripada kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)


2 - menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dengan betul, jaga kebersihan rumah dan  
     persekitaran


3 - elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'

4 - jika kurang sihat, elakan diri dari beraktiviti (sosial dan berkumpulan)


5 - jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jangan hadirkan diri di 
     kawasan orang 
ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang-kurangnya 3 ply mask)

6 - untuk orang yg sihat, elakkan dari kawasan yang padat.

7 - jika ada tanda-tanda simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan


8 - jika sihat, jangan ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut  
    mengandungi banyak  
virus.

9 - Tidak perlu ambil anti-viral @ apa-apa ubat influenza!!!!!!!!!!. Jika sihat dan mengambilnya,  
     akan mengakibatkan resistan kepada vaksin @ ubat-ubat untuk merawat jika terkena  
     jangkitan. Ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah 
     mengambil ubat-ubat tersebut terlebih awal.


10 -  Vaksin hanya akan 'wujud' seawal-awalnya pada Oktober dan hanya untuk 'frontliner' 
       sahaja dan untuk awam selewat2nya pada 2010.


11-  Untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal sahaja di Malaysia dan 
      mengambil masa 6 jam untuk run test kpd 1 batch sample. Jika klinik menyatakan mereka  
      boleh menjalankan ujian, itu tidak betul. Tidak perlu ambil suntikan seasonal influenza  
      kerana ia tidak berkaitan.


12 -  Tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama-sama menghadapi  
       outbreak ini. Sama-samalah kita berdoa kpd ALLAH SWT agar bala ini cepat berlalu.


Amin.

Ini adalah sumber dari taklimat H1N1 oleh Pengarah Kawalan Penyakit Berjangkit  Kem. Kesihatan Malaysia di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.

 

* credit to hery wcm Malaysia.


AROMATIC SHOWER CREAM & AROMATIC INTIMATE WASH 
SANGAT SESUAI DIGUNAKAN UNTUK PENJAGAAN KEBERSIHAN TANGAN DAN DIRI KERANA IA MENGANDUNGI TEA TREE YANG BERKHASIAT & BERFUNGSI SEBAGAI ANTISEPTIK.


Pelindung Pernafasan / Respiratory Mask

Penggunaan pelindung pernafasan adalah satu kaedah perlindungan ketika berada di luar rumah atau khalayak ramai. Pelindung pernafasan yang disyorkan ialah dari kategori N95 (NIOSH APPROVED) yang boleh menapis partikel ke tahap 0.3 mikron.

Contoh N95 Respiratory Mask :

  

* Seeloknya Respirotary Mask diganti setiap hari dan elakkan dari digunakan berulangkali. Respiratory mask yang sudah digunakan hendaklah dibuangkan terus ke tong sampah yang bertutup rapi.
Beringatlah sebelum kena, Mereka yang telah 'pergi' terlebih dahulu akibat H1N1 pun tidak pernah terjangka akan dijangkiti. Usahlah bersikap sambil lewa dan ambil mudah.
Sayangi diri dan keluarga anda.                   " Prevention Always Better Than Cure "

 

Muka Utama | Produk | Testimoni | Beli Online | Sertai Rakan Niaga

All Rights Reserved. Copyright © 2008 - 2019 SRA C BEAUTY & HEALTH ( JM0507434-P )

All content included on this Website, such as text, graphics, logos and images are legally owned and/or licensed by 
SRA C BEAUTY & HEALTH ( JM0507434-P ) and/or its content supplier and are protected by copyright, trademarks 
and other laws. 
Disclaimer : SRA C BEAUTY & HEALTH ( JM0507434-P ) shall not be liable for any damages 
of any kind arising from the use of this Website, including, but not limited to direct, indirect, 
incidental, punitive, and consequential damages.©®™

Site Map